MUZEUM Čtyřlístku

Muzeum Čtyřlístku. Muzeum. Valdštejnská 251, Doksy, okres Česká Lípa, Liberecký kraj.

Mají své poštovní známky, celovečerní film, a dokonce i muzeum. O kom je řeč? No přeci o Čtyřlístku – Fifince, Bobíkovi, Myšpulínovi a Pinďovi!
Je to již více jak 40 let, kdy Jaroslav Němeček vdechnul život těmto čtyřem postavičkám a vznikl tak jedinečný český komiks. A není tajemstvím, že předobraz komiksu našel Jaroslav Němeček v Doksech a v jejich blízkém okolí, neboť Třeskoprsky jsou Doksy, Blaťák je Máchovo jezero a Bezzub je hrad Bezděz.
V muzeu je stálá expozice věnovaná vývoji komiksu Čtyřlístek. Dozvíte se zde, jak tento komiks krůček po krůčku vznikal a jak se takový komiks vlastně tvoří. Obliba postaviček Čtyřlístku oslovila i Českou poštu a ve spolupráci s Jaroslavem Němečkem vydala v roce 2010 první poštovní známku s postavičkou Čtyřlístku, a sice s Fifinkou. V současné době mají svou poštovní známku všechny postavičky Čtyřlístku. Proto také tématu Čtyřlístek na poštovních známkách je v muzeu věnována velká pozornost.
Raritou muzea je mimo jiné i to, že se zde můžete setkat se všemi postavičkami v téměř životní velikosti, nahlédnete do Fifinčiny kuchyně či spatříte Myšpulínovy vynálezy. V muzeu je i místo na kreslení, prostor pro besedy, přednášky, minivýstavy.

Zajímavosti v okolí:

Památník Karla Hynka Máchy se nachází pouhých 300 m od muzea.

Jen 700 m od muzea můžete navštívit Zoopark Berousek Doksy.

Máchovo jezero je vzdálené 5 km od muzea.

GPS: 50.5685300N, 14.6532697E

WEB: http://www.muzeumctyrlistek.cz

3 thoughts on “MUZEUM Čtyřlístku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *